Τρίτη, Φεβρουαρίου 19, 2008

Το φαινόμενο Τσίπρα

Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του Συνασπισμού φαίνεται να αλλάζει προς το παρόν τα δεδομένα του πολιτικού σκηνικού, τουλάχιστον ως προς τη δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσεται στα μικρότερα κόμματα. Οι απόψεις για το που μπορεί να φτάσει αυτή η δυναμική διίστανται. Οι υποστηρικτές του μιλάνε ακόμα και για ανατροπή του δικομματισμού παραλληλίζοντας το Συνασπισμό του 2008 με το ΠΑΣΟΚ του 1974!!! Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως γρήγορα θα ξεφουσκώσει και θυμίζουν την εποχή που το νεοσύστατο κόμμα του Αβραμόπουλου (Κ.Ε.Π.) εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις με 15%.

Είναι γεγονός πως η συγκυρία είναι άκρως ευνοϊκή για το νέο αρχηγό του Συνασπισμού. Τα κόμματα εξουσίας έχουν κουράσει και έχουν κορεστεί, οι ηγεσίες τους δεν εμπνέουν και τα κορυφαία στελέχη τους δείχνουν γερασμένα και εκφραστές μιας άλλης εποχής στα μάτια της διψασμένης για κάτι διαφορετικό νέας γενιάς. Και είναι ίσως η πρώτη φορά που υπό τον όρο νέα γενιά μπορούν να συσπειρωθούν οι γενιές όλων εκείνων που αισθάνονται αποκλεισμένοι από την προοπτική για καλύτερο μέλλον, ακόμα και αν έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 40. Ταυτόχρονα οι ακραίες θέσεις των άλλων δύο μικρότερων κομμάτων απομακρύνουν την πλειοψηφία των παραγωγικών στρωμάτων από το ακροατήριό τους καθιστώντας το Συνασπισμό τη μοναδική ελκυστική εναλλακτική επιλογή.

Αναμφισβήτητα λοιπόν αποτελεί θετική πρόκληση για τους ψηφοφόρους, η εμφάνιση στο προσκήνιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενός αρχηγού κόμματος που δεν προέρχεται από κανένα πολιτικό τζάκι και είναι μόλις 33 χρονών. Επομένως θα είναι τραγικό λάθος να υποτιμηθεί και να θεωρηθεί πως θα ξεφουσκώσει έτσι απλά με το πέρασμα του χρόνου. Όσο μάλιστα δέχεται προσωπικές επιθέσεις θα γίνεται όλο και περισσότερο συμπαθής όχι μόνο στους ουδέτερους αλλά και στους δεδηλωμένους οπαδούς των άλλων κομμάτων.

Βέβαια ο δικομματισμός έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικός και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν όταν κάποιοι πίστεψαν πως έχει κλείσει τον κύκλο του. Και όσοι προσπαθούν να συγκρίνουν τον Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το 2008 με το 1974 αγνοούν βασικές παραμέτρους της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν επιβλήθηκε στο πολιτικό σκηνικό προσπαθώντας να προβληθεί ως μόδα και εκφράζοντας μια ηλικιακή ανανέωση, αλλά με τη χαρισματική φυσιογνωμία του κατάφερε να ανατρέψει κατεστημένα δεκαετιών και να εκφράσει ένα πολύ μεγάλο τμήμα της χώρας που για 40 χρόνια βρισκόταν στη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού», καταπιεσμένο και με συσωρευμένη τη δυσαρέσκεια από τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες και την έντονη επιθυμία για κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά ακόμα και ο Ανδρέας ίσως να μην τα κατάφερνε ποτέ αν δεν έφερε εκτός των άλλων και ένα όνομα που όπως αποδεικνύεται έως και σήμερα είναι συνώνυμο με τους αγώνες για τη δημοκρατία και παραμένει πάντα βαθιά ριζωμένο σ’ ένα κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού.

Έχω την αίσθηση πως προς το παρόν ο Τσίπρας προσπαθεί απλώς να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να γίνει η νέα μόδα της πολιτικής ζωής του τόπου με όρους που θυμίζουν τη ΔΑΠ στα Πανεπιστήμια της δεκαετίας του 80. Ανατροπές πραγματοποιούνται με ουσιαστικές πολιτικές και όχι με ρητορικές για το ποιος είναι αριστερός και ποιος όχι. Άλλωστε επί της ουσίας δεν νομίζω πως ο Συνασπισμός με εξαίρεση τη θητεία του Αλέκου Αλαβάνου εξέφραζε πραγματικά αριστερές απόψεις ή πολιτικές. Έχει όμως μια χρυσή ευκαιρία για να δείξει τις ικανότητές του και να πείσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης που τον βλέπει ήδη με θετικό μάτι. Η παρακμή που αποπνέουν τα υπόλοιπα κόμματα αυτήν την περίοδο είναι το μεγάλο του όπλο. Όμως η νίκη σε έναν αγώνα δεν εξαρτάται μόνο από τη δική σου απόδοση. Σε πολλές περιπτώσεις εξαρτάται και από την απόδοση του αντιπάλου, από τα λάθη του τις αδυναμίες και τις παραλείψεις του.

Το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να περιορίσει την απήχηση του φαινόμενου Τσίπρα και να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο που έχει έως σήμερα πρέπει άμεσα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να εκφράσει ξανά με πειστικό τρόπο τις προσδοκίες των μεσαίων στρωμάτων της Ελληνικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: