Τρίτη, Απριλίου 22, 2008

JESUS THANKS FOR THE 36

Η εικόνα του Ριβάλντο το βράδυ της Κυριακής να δίνει συνέντευξη φορώντας μπλούζα που έγραφε JESUS THANKS FOR THE 4 αλλά κυρίως αυτά που έλεγε και ο τρόπος που τα έλεγε, ήταν θλιβερή για έναν μεγάλο παίχτη εντός των γηπέδων που αποδεικνύεται πολύ μικρός σαν άνθρωπος εκτός γηπέδων, και προσβλητική για όλους αυτούς που για τρία χρόνια τον αγάπησαν και τον αποθέωσαν. Ο Ρίμπο πίστεψε πως μπορούσε να αγαπηθεί από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού περισσότερο από την ίδια τους την ομάδα και όταν προφανώς διαψεύστηκε άρχισε να συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλα.

Στον αγώνα του πρώτου γύρου στο Καραϊσκάκη όταν ο Ριβάλντο αγωνίστηκε για πρώτη φορά αντίπαλος του Ολυμπιακού η αντιμετώπισή του από τους φιλάθλους ήταν εντελώς ουδέτερη. Κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του πριν κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα και μόνο η ανάρτηση ενός πανώ που έγραφε πως οι μεγάλοι παίκτες παίζουν σε μεγάλες ομάδες μπορούσε να θεωρηθεί ως εχθρική πράξη αν και στρεφόταν προφανώς κατά της ΑΕΚ και δεν ήταν προσβλητικό για το Ριβάλντο. Στη χώρα μας όπου έχουμε ζήσει απίστευτες και χυδαίες στιγμές με τους οπαδούς της ΑΕΚ εναντίον του Μπάγιεβιτς και του Αλεξανδρή του ΠΑΟ εναντίον του Ιωαννίδη και του Ολυμπιακού εναντίον του Αποστολάκη (αν και εκεί δεν την πλήρωσαν τα συγγενικά του πρόσωπα όπως στις άλλες περιπτώσεις) η αντιμετώπιση του Ριβάλντο από τους οπαδούς του Ολυμπιακού ήταν υποδειγματική. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού σεβάστηκαν το Ρίμπο και τα όσα πρόσφερε στην ομάδα τους, εκείνος με τη συμπεριφορά του στο φινάλε του πρωταθλήματος δεν τους σεβάστηκε.

Ο Ριβάλντο ήρθε στην Ελλάδα στην πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας του όταν στην Ιταλία τον χαρακτήριζαν πρώην ποδοσφαιριστή και οι περισσότεροι πίστευαν πως δεν θα ξαναέπαιζε ποδόσφαιρο αξιώσεων. Απέδειξε πως στο Ελληνικό πρωτάθλημα μπορούσε ακόμη να κάνει τη διαφορά αλλά στο champions league δεν μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά και χρόνο με το χρόνο αυτό γινόταν όλο και πιο εμφανές.

Την πρώτη χρονιά στον Ολυμπιακό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση του Ντούσαν Μπάγιεβιτς ενώ πέρυσι προσπάθησε με τη συμπεριφορά του να χαλάσει τη φιέστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Είχε φροντίσει λοιπόν να δείξει από πολύ νωρίς δείγματα της συμπεριφοράς του και του ανείπωτου εγωισμού του που δεν μπορούσε να υποτάξει για το καλό της ομάδας.

Παρακολουθώ το ελληνικό ποδόσφαιρο 35 χρόνια και το τελευταίο πράγμα που επιθυμώ είναι να παίρνει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός στα χαρτιά και με τρόπο αμφισβητούμενο. Σίγουρα δεν είμαι ευχαριστημένος από την εξέλιξη στο πρωτάθλημα αν και ο φετινός Ολυμπιακός ήταν φτιαγμένος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των Ευρωπαϊκών αγώνων. Γι΄αυτό το λόγο πιστεύω πως ήταν λάθος η απομάκρυνση του Τάκη Λεμονή με τον οποίο δεν θα χάναμε το παιχνίδι με την ΑΕΚ και θα ήμασταν και πάλι πρωταθλητές.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι με κανόνες τους οποίους όλοι πρέπει να σέβονται και πολλές φορές και για διάφορους λόγους ομάδες που δεν τηρούν τους κανόνες μηδενίζονται. Επίσης δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε το πρωτάθλημα που πήρε η ΑΕΚ το 1979 με τη διαιτησία του Παμπορίδη την τελευταία αγωνιστική με αποτέλεσμα να μην κατέβει ο Ολυμπιακός στο μπαράζ, το πρωτάθλημα του 1989 που δόθηκε στο Γιδόπουλο και το αποκορύφωμα όλων το πρωτάθλημα του δακρυγόνου όταν διακόπηκε ο αγώνας ΑΕΚ – Ολυμπιακού (στο τελευταίο λεπτό με το σκορ 1-2 και την ΑΕΚ με 10 παίκτες) και ξανάγινε στο βούρκο της Ρόδου. Ούτε βέβαια μπορούμε να ξεχάσουμε πως στα τελευταία 12 πρωταθλήματα το μοναδικό που δεν κατέκτησε ο Ολυμπιακός το πήρε ο Δούρος.

Γι΄αυτό η καλύτερη απάντηση στο Ριβάλντο είναι JESUS THANKS FOR THE 36 και ελπίζουμε του χρόνου να έρθει ο Ντούσαν για το 37ο .

Τρίτη, Απριλίου 08, 2008

Επαγγελματικά Δικαιώματα Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, ως το τέλος του χρόνου θα προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση σχέδιο νόμου με το οποίο θα χαρακτηριστούν μεταλυκειακή βαθμίδα εκπαίδευσης τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν στη χώρα μας ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και στους αποφοίτους τους θα χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με αυτά του πανεπιστημίου. Το πρόσχημα για την ψήφιση του παραπάνω νόμου είναι η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 36/2005.
Η συγκεκριμένη οδηγία όχι μόνο δεν ωφελεί την Ελλάδα, αλλά ναρκοθετεί το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υποβαθμίζει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καταρρακώνει το κύρος των επιστημόνων και το ρόλο τους στην κοινωνία. Με άλλα λόγια ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, για να σπείρει θύελλες και να θερίσει καταιγίδες, καθώς με την ενσωμάτωση της η ελληνική πολιτεία αποδέχεται ουσιαστικά τη χειρότερη μορφή εμπορευματοποίηση της Παιδείας, όπως αυτή που παρέχεται με τη μέθοδο του «φραντσάϊζινγκ» που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα fast food και επιτρέπει να λειτουργούν ανεξέλεγκτα καταστήματα που προσφέρουν έναντι εξαιρετικά υψηλής αμοιβής απολύτως αμφιβόλου ποιότητας διπλώματα.
Το ΤΕΕ θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις της κοινοτικής οδηγίας 36/2005 υπερβαίνουν την ιδρυτική διακήρυξη της Ε.Ε. σύμφωνα με την οποία η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση για τα κράτη-μέλη. Η ενσωμάτωση τους στο εθνικό δίκαιο δεν πρέπει να υπερισχύσουν του Συντάγματος που σαφώς προβλέπει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται από δημόσια ιδρύματα.
Το Σύνταγμα επίσης, στο γράμμα και στο πνεύμα του, συνδέει τα επαγγελματικά δικαιώματα με τα αληθή ακαδημαϊκά προσόντα. Η μεταξύ τους αποδέσμευση αποτελεί ένα πλασματικό κατασκεύασμα, το οποίο εντείνει υπάρχουσες και δημιουργεί νέες στρεβλώσεις. Δεν μπορεί η ενσωμάτωση να λειτουργήσει ως μια απόφαση εμπορικής αντίληψης που θα υποβαθμίζει την επιστημονική γνώση και το κύρος του επιστήμονα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να αντιδράσει η ελληνική Πολιτεία. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση θα επιλέξει να πορευτεί αντίθετα και επιχειρήσει εσπευσμένα και άκριτα τη μεταφορά της οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι:
  • Το ΤΕΕ – αλλά και όλοι οι άλλοι επιστημονικοί φορείς της χώρας, από κοινού με την εκπαιδευτική και φοιτητική κοινότητα – θα αντιδράσουν σε μια τέτοια καταστροφική ανατροπή στο χώρο της Παιδείας.
  • Το ΤΕΕ θα διεκδικήσει την αυτονόητη και πέρα ως πέρα νόμιμη συμμετοχή του σε όλες τις φάσεις των διεργασιών για την ενσωμάτωση της οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, απαιτώντας να εφαρμοστούν οι ίδιες αυστηρές – νομικές και άλλες – προϋποθέσεις που ισχύουν για την αναγνώριση μέρους ή του συνόλου επαγγελματικών δικαιωμάτων στις χώρες οι οποίες σήμερα επιδίδονται στο απαράδεκτο εμπόριο της παραπαιδείας εκτός των συνόρων τους.
Άμεσα θα πρέπει να καταργηθεί η απαράδεκτη και εκτός κάθε λογικής αδειοδότηση επιχειρήσεων που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο, από το υπουργείο Ανάπτυξης (κανόνες εμπορίου). Έχουμε, και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε στη χώρα μας, υπουργείο Παιδείας.
Είναι απαραίτητο επίσης, να τονιστεί για μια ακόμη φορά – ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε εσκεμμένη ή σκόπιμη στρέβλωση – ότι δεν επιθυμούμε και δεν σκοπεύουμε να βάλουμε φραγμό στην πρόσβαση στην εργασία για κανέναν νέο άνθρωπο, με την προϋπόθεση ότι κατέχει τις γνώσεις που απαιτούνται, οι οποίες πιστοποιούνται από ένα υπεύθυνο δημόσιο σύστημα, στο οποίο μετέχουν και οι αντίστοιχοι, κατά περίπτωση, επιστημονικοί φορείς.
Αταλάντευτη θέση του Τεχνικού Επιμελητηρίου παραμένει ότι η Παιδεία, που είναι δικαίωμα του καθενός, δεν μπορεί να απαλλαγεί από το δημόσιο χαρακτήρα και να μετεξελιχτεί σε «εμπόριο ονείρων».