- Μύθος πρώτος: «Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση». Δυστυχώς το εθνικό χωροταξικό δεν διορθώνει τα κακώς κείμενα, διαιωνίζει όσα υπάρχουν και νομιμοποιεί αυθαιρεσίες.
- Μύθος δεύτερος: «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα μπει τάξη». Η κυβέρνηση της ΝΔ το 2004 παρέλαβε πρώτον, νόμο ο οποίος τον υποχρέωνε να προωθήσει εθνικό χωροταξικό. Δεύτερον, 12 έτοιμα περιφερειακά χωροταξικά. Και τρίτον, έτοιμο σχέδιο εθνικής χωροταξικής οργάνωσης. Δυστυχώς η ΝΔ επί 3,5 χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα.
- Μύθος τρίτος: «Η συγκεκριμένη πρόταση προέκυψε μετά από εκτενή διάλογο». Ο διάλογος στο ΕΣΧΣΑΑ εξελίχθηκε σε παρωδία. Το κείμενο που θα έρθει στη Βουλή έχει απορριφθεί από όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, από τους περισσότερους φορείς που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, όπως για παράδειγμα: Τεχνικό Επιμελητήριο, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, Σύλλογο Πολεοδόμων.
- Μύθος τέταρτος: «Το Εθνικό Χωροταξικό φέρνει μια νέα διοικητική μεταρρύθμιση». Στο νομοσχέδιο γίνονται μόνο λεκτικές αναφορές και παραπέμπει τα πάντα στο μέλλον..
- Μύθος πέμπτος: «ο καθένας θα ξέρει τι να κάνει, που να το κάνει». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απάτη καθώς το Εθνικό Χωροταξικό είναι στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης της χώρας. Άρα δεν θα μπορούσε αντικειμενικά να εξειδικεύεται σε επιμέρους ζητήματα.
- Μύθος έκτος: «Προωθούνται εντάξεις εξπρές στα σχέδια πόλης». Αυτή τη στιγμή περίπου 350 Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδια Χωρικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων), είναι σε εξέλιξη. Εάν αυτή τη στιγμή αλλάξουν οι προδιαγραφές εκπόνησής τους, αντί για ένα ή δύο χρόνια στα οποία θα είχαν ολοκληρωθεί, θα μιλάμε για 5ετία.
- Μύθος έβδομος: «θα υπάρξουν αλλαγές για την εκτός σχεδίου δόμηση και για την αυθαίρετη δόμηση». Δεν λύνεται το πρόβλημα της εκτός σχεδίου δόμησης και δεν καταπολεμάται αποτελεσματικά η αυθαίρετη δόμηση.
- Μύθος όγδοος: «Ακολουθείται ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης». Δεν ανατρέπεται το παλιό μοντέλο Αθήνα – Θεσσαλονίκη που οδηγεί σε υπερσυγκεντρωτισμό και κάποια κέντρα στην περιφέρεια. Αυτό δεν συνιστά σε καμία περίπτωση περιφερειακή ανάπτυξη.
- Μύθος ένατος: το συγκεκριμένο Εθνικό Χωροταξικό χρησιμοποιείται ως θεσμική ομπρέλα για να προωθηθεί ουσιαστικά το Ειδικό Χωροταξικό Τουρισμού που οδηγεί σε «φιλετοποίηση» και οικονομική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας.
- Μύθος δέκατος: «το Εθνικό Χωροταξικό συμβαδίζει απολύτως με τις αρχές της περιβαλλοντικής προστασίας». Με έγγραφό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να τεκμηριώσει γιατί το συγκεκριμένο κείμενο δεν συνοδεύεται από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με δεδομένο, ότι υπάρχει Κοινοτική Οδηγία, η οποία επιβάλει σε όλα τα μεγάλης σημασίας σχέδια παρέμβασης στο χώρο να συνοδεύονται από την αντίστοιχη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Παρασκευή, Μαΐου 30, 2008
Οι 10 Μικροί Μύθοι για το Εθνικό Χωροταξικό.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου