Δευτέρα, Απριλίου 13, 2009

Εκπαίδευση Μηχανικών σε Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

Το ΤΕΕ είναι δικαιούχος του προγράμματος με τίτλο «Εκπαίδευση Μηχανικών σε Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ)» στο πλαίσιο του Μέτρου 2.5, κατηγορία πράξης 2, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ’ ΚΠΣ (2000-2006) που αφορά στην εκπαίδευση Μηχανικών σε θέματα Τεχνολογίας, Επικοινωνιών και Πληροφορικής (ICT). Στην Υλοποίηση του προγράμματος που ονομαζεται «e-Μηχανικοί» θα συμμετάσχει και το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ) ως φορέας εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε Μηχανικούς και προβλέπει ο καταρτιζόμενος να καλύπτει σαν ίδια συμμετοχή το 10% του κόστους και το υπόλοιπο 90% θα καλύπτεται μέσω κουπονιού της Κοινωνίας της Πληροφορίας από το ΤΕΕ έως του ποσού των 1500 €. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι έως τον Σεπτέμβριο 2009. Ο προϋπολογισμός του είναι 4,3 εκατ. € ενώ το καθαρό εκπαιδευτικό αντικείμενο φτάνει στα 3,0 εκατ. € ποσό που ουσιαστικά εξασφαλίζει την εκπαίδευση κατ’ ελάχιστο 2000 μηχανικών.

Οι κατηγορίες του προγράμματος είναι δύο :
i. Εκπαίδευση σε προγράμματα που οδηγούν σε πιστοποίηση και αφορούν τις μεγαλύτερες εταιρίες software και παρέχουν με αμοιβή πιστοποίηση (π.χ AUTODESK, CISCO, ORACLE, MICROSOFT)
ii. Εκπαίδευση στο πλαίσιο 10-15 μαθημάτων με πιστοποίηση από το ΤΕΕ σε θέματα όπως: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συστήματα ενεργειακής διαχείρισης των κτιρίων, ευρυζωνικότητα, ασύρματα δίκτυα, συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, , GIS, Green Data Center, ψηφιακή τηλεόραση, επίλυση υδραυλικών δικτύων, προγράμματα οδοποιίας, σχεδιαστικά πακέτα, στατικά πακέτα. Σε αυτή τη κατηγορία σταδιακά από 08/2009 θα εφαρμοστεί και η Εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω πλατφόρμας e-learning που θα δίνει την δυνατότητα στους Μηχανικούς να καταρτιστούν σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

Η συμμετοχή του ΙΕΚΕΜ στο πρόγραμμα θα έχει και βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη αλλά αποτελεί και μεσοπρόθεσμη επένδυση γιατί στο χαρτοφυλάκιο των «προϊόντων» του θα μπούν πιστοποιημένα σεμινάρια από αναγνωρισμένες εταιρίες software (AUTODESK 2D-3D & MAP, ORACLE – PRIMAVERA, MICROSOFT PROJECT). Εξάλλου, η πλατφόρμα e-learning θα παραμείνει στο ΙΕΚΕΜ & μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: