Τρίτη, Ιανουαρίου 04, 2011

ΔΕΚΟ: ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ, ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ & ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Η αναγκαιότητα εξυγίανσης και εξορθολογισμού των ΔΕΚΟ, ένα επίκαιρο ζήτημα στον πυρήνα της προσπάθειας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μπορεί να απαιτεί αλλαγές δεν είναι όμως απαραίτητο ότι απαιτεί τόσο γενναίες θυσίες που να απογοητεύουν τον κόσμο. Αυτό που χρειάζεται κατά βάση είναι αλλαγή του μοντέλου διαχείρισής τους, έτσι ώστε να γίνει πιο σύγχρονη και πιο κοντά σε καλά παραδείγματα από το εξωτερικό και τον ιδιωτικό τομέα χωρίς βέβαια να ξεχνάμε ούτε λεπτό το χαρακτήρα κοινής ωφέλειας των υπηρεσιών που προσφέρονται.

Ο εκσυγχρονισμός του μοντέλου διοίκησης έγκειται στο σαφή σχεδιασμό και τη σωστή στοχοθέτηση για κάθε επιχείρηση, την επίμονη και αυστηρή παρακολούθηση του έργου αλλά και στη δυνατότητα ανοίγματος σε νέες δραστηριότητες και προοπτικές.

Για παράδειγμα, απαραίτητη είναι η σύνταξη στόχων και η οριστικοποίηση πενταετούς στρατηγικόύ σχεδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επικαιροποιηθούν τα επιχειρησιακά σχέδια (business plans) και να συνταχθούν ορθολογικά οργανογράμματα έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες ανάγκες και προοπτικές, να υλοποιούν τις βέλτιστες πολιτικές αξιοποίησης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και να καταλήγουν σε περιγραφές θέσεων εργασίας και καθηκόντων απόλυτα προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες της επιχείρησης.

Σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης, βασική προϋπόθεση είναι και η σωστή παρακολούθηση της πορείας της επιχείρησης για να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους που έχουμε θέσει. Απαραίτητη είναι επομένως η υιοθέτηση δεικτών απόδοσης (KPIs – Key Performance Indicators) και δεικτών παρακολούθησης της πορείας της λειτουργίας (balanced scorecards)η συνεχής σύγκρισή τους (benchmarking) με αντίστοιχους δείκτες ομολόγων φορέων στο διεθνή χώρο.

Η τιμολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν οι ΔΕΚΟ πρέπει επίσης να αναπροσαρμοστεί, με αντικειμενικές τεχνοοικονομικές αναλύσεις λαμβάνοντας υπόψη τον κοινωφελή χαρακτήρα των επιχειρήσεων και το περιβαλλοντικό κόστος. Επίσης, το πλαίσιο τιμολόγησης για την παροχή υπηρεσιών των ΔΕΚΟ δεν πρέπει να αφορά μόνον στους τελικούς χρήστες δηλαδή τους πολίτες, αλλά και στους άλλους Οργανισμούς Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης πού απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των ΔΕΚΟ. Τα σύγχρονα ευρωπαϊκά μοντέλα κρατικής περιφερειακής διοίκησης απαιτούν τιμολόγηση των υπηρεσιών των κεντρικών κρατικών δομών προς την περιφερειακή διοίκηση σχετικά με την ανάπτυξη, κατασκευή και συντήρηση των δημόσιων υποδομών κοινωνικού εξοπλισμού με όρους εύλογης και διαφανούς τιμολόγησης/ενοικίασης.

Όπως επιχείρηση που προσφέρει υπηρεσίες, έτσι και οι ΔΕΚΟ πρέπει να μετρούν και κατά πόσο οι χρήστες/πελάτες είναι ικανοποιημένοι με αυτές. Αποτελεί καθήκον όλων των ΔΕΚΟ επομένως η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σχετικά με την εξυπηρέτηση του πελάτη/χρήστη και η σύγκρισή τους με διεθνή πρότυπα με έρευνες γνώμης αλλά και χρήση σύγχρονων και διεθνώς αποδεκτών εργαλείων μέτρησης (benchmarking), όπως το ευρωπαϊκό σύστημα European Performance Satisfaction Index (EPSI) – Customer Satisfaction Index (CSI) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ποιότητας (EOQ). Φυσικά, στο πλαίσιο της διαφανούς λειτουργίας σκόπιμη είναι και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Άλλες απαραίτητες ενέργειες είναι η πλήρης κινητοποίηση και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και η αναζήτηση πόρων από άλλες πηγές όπως είναι η σωστή αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους αλλά και η εξωστρέφεια: οι περισσότερες ελληνικές ΔΕΚΟ, διαθέτουν τεχνογνωσία, εμπειρία και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στα πεδία δράσης τους. Έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν υπηρεσίες και έργα στο εξωτερικό και μάλιστα αξιοποιώντας χρηματοδοτικά προγράμματα από την ΕΕ ή διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν ανταγωνιστικά διεθνή έργα, χρηματοδοτούμενα απευθείας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Τέλος, η ορθή υλοποίηση η έργων μέσω συμβάσεων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι ένα κρίσιμο στοίχημα που πρέπει ακόμη να κερδίσουν οι αλλά το οποίο μπορεί επίσης να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της αγοράς της χώρας.

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω απαιτείται η κινητοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού των ΔΕΚΟ και η εποικοδομητική συνεργασία των διοικήσεων με τα σωματεία των εργαζομένων, με σταθερή προσήλωση στο στόχο της μακροχρόνιας βιωσιμότητας και ανάπτυξης πέραν των τρεχουσών συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Εμείς που πρόσφατα εκλεχθήκαμε και αναλάβαμε τη νέα διοίκηση του Κέντρου Ελληνικών Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΚΕΔΕΟ), είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας.

Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: