Τρίτη, Αυγούστου 20, 2013

Ένας Χαϊδαριώτης οραματιστής με ανθρώπινο πρόσωπο


Είναι ο «άνθρωπος της διπλανής πόρτας», ένας, ο οποίος συνδυάζει την επαγγελματική καταξίωση με την κοινωνική προσφορά.
Ο Ηρακλής Δρούλιας είναι γέννημα-θρέμμα του Χαϊδαρίου και έκανε τα πρώτα του βήματα όταν ακόμα η οδός Σωκράτους, όπου είναι το πατρικό του, ήταν χωματόδρομος!
Επιλέξαμε να τον συνδέσουμε με το εναρκτήριο λάκτισμα της εφημερίδας μας γιατί συνδυάζει το όραμα του έμπειρου τεχνοκράτη με τις κοινωνικές ευαισθησίες. 
Με την ίδια ευκολία με την οποία στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 «μίξαρε» τα τραγούδια ως ραδιοφωνικός παραγωγός και dj, συνεχίζει σήμερα να «αναμιγνύει» τις ευθύνες του πατέρα με την αγάπη του για τον αθλητισμό και τον Ολυμπιακό, και την ενασχόλησή του με τα κοινά και τη δημόσια διοίκηση με την καθημερινότητά του στις γειτονιές του Χαϊδαρίου και τις βόλτες με τα τρία παιδιά του στο Βοτανικό Κήπο.
Η διαδρομή του είναι πολυεπίπεδη: από τις πρώτες γρατζουνιές στην κεντρική πλατεία του Δάσους, έγινε αθλητής του μπάσκετ στη Δάφνη Δαφνίου και αγάπησε το ποδόσφαιρο στις αλάνες του Χαϊδαρίου και το αυτοσχέδιο γηπεδάκι της οδού Μπουμπουλίνας που δεν υπάρχει πια. Από τα θρανία του 1ου δημοτικού σχολείου Χαϊδαρίου και με την καθοδήγηση του δασκάλου του Σωτήρη Δημάκη, πέτυχε στις εξετάσεις για το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Για 6 χρόνια έπαιρνε καθημερινά τον ηλεκτρικό και το λεωφορείο για να επιστρέψει από το σχολείο στο σπίτι, αφού πρώτα έκανε μία στάση στο φημισμένο…δισκάδικο της οδού Αθηνάς!
Τα βήματα αυτά τον οδήγησαν στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών, όπου είχε έντονη δράση ως πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών και ως μέλος του κεντρικού συμβουλίου της ΕΦΕΕ.

Από τα στάδια στα …σχολεία


Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του βρέθηκε στις Βρυξέλλες να εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνδυάζοντας τις δύο μεγάλες του αγάπες, τον αθλητισμό και την κατασκευή έργων, ο Ηρακλής Δρούλιας συνέβαλε στην επιτυχή προετοιμασία και διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 ως Διευθυντής Παρακολούθησης Ολυμπιακών Έργων. Παράλληλα, από το 2000 ασχολείται επισταμένα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας του οποίου  διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του την τριετία 2007-2010. Αν και οι περισσότεροι θεωρούσαν βέβαιο ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ, προτίμησε το Μάρτιο 2010 να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην παιδεία αναλαμβάνοντας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.
Άλλος ένας διοικητής του ελληνικού δημοσίου θα σκεφτεί κανείς… Όχι ακριβώς. «Στην ΟΣΚ ΑΕ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να λειτουργούμε περισσότερο με τα αντανακλαστικά του ιδιωτικού τομέα. Στόχος μας δεν είναι απλά η συνετή διοίκηση, αλλά η μεταμόρφωση του οργανισμού σε πρότυπη εταιρεία, η οποία μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο ζωντανό παράδειγμα για όλους τους φορείς του ελληνικού δημοσίου» μας λέει ο Ηρακλής Δρούλιας και παραθέτει μία σειρά αποδείξεων προς αυτή την κατεύθυνση.
Στον ΟΣΚ φαίνεται να τα έχουν καταφέρει πολύ καλά: γίνεται ουσιαστική δουλειά στο κομμάτι των υποδομών για την εκπαίδευση, υπάρχουν περισσότερα από 100 έργα σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα, οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 80% σε μία τριετία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τον θεωρεί αξιόπιστο δανειολήπτη, ενώ έχει υποβάλλει 87 έργα προϋπολογισμού 270 εκατομμύρια ευρώ για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Σαν καλός νοικοκύρης, ο Ηρακλής Δρούλιας ανέτρεψε τις προηγούμενες πρακτικές και χρησιμοποιώντας τις τεχνικές ενός έμπειρου manager, αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που επιτρέπουν οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες της χώρας μας.

Κοινωνικές και εθελοντικές δράσεις

Τα έργα του όμως δεν σταματούν εδώ. Η ΟΣΚ ΑΕ και ο κ. Δρούλιας πρωτοστατούν σε εκδηλώσεις με κοινωνικό χαρακτήρα όπου «εκφράζονται οι αρχές της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού». Σε συνεργασία με τη «Φωνή της Ελλάδος» της ΕΡΤ, η ΟΣΚ ΑΕ κατάρτισε ένα πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης πέντε ειδικών σχολείων στην Αττική. Το πρόγραμμα «Υιοθετείστε ένα ειδικό σχολείο» ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2013 και η ανταπόκριση από τους ομογενείς είναι εντυπωσιακή. Ο Ηρακλής Δρούλιας συμμετείχε έντονα σε πολλές δράσεις κοινωφελών ιδρυμάτων, άλλοτε ως ιδιώτης και άλλοτε ως Διευθύνων Σύμβουλος, βοηθώντας την «Κιβωτό του Κόσμου» του πατέρα Αντώνιου και επιδοτώντας κοινωφελή ιδρύματα μεταξύ των οποίων το Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας «Ελπίδα». Παράλληλα με τη δική της αυτοτελή δράση, η ομάδα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΟΣΚ ΑΕ έχει συμμετάσχει σε πολλές δράσεις άλλων κοινωνικών ομάδων.
Με την ηρεμία ενός ανθρώπου παθιασμένου για τη ζωή, ο Ηρακλής Δρούλιας φροντίζει -παρά το βεβαρυμένο του πρόγραμμα- να μη χάνει ποτέ το ραντεβού με τους φίλους του το βράδυ της Δευτέρας για έναν αγώνα ποδοσφαίρου 5Χ5. Τα Σάββατα απολαμβάνει τον καφέ του στην πλατεία ή στον πεζόδρομο της Καραϊσκάκη και μας αποκαλύπτει ότι το κίνητρο πίσω από όλες τις προσπάθειες και τις επιτυχίες του είναι η ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής στη χώρα μας. Και ένα βασικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η αναβάθμιση της παιδείας.
Το βάρος πρέπει να πέσει στην παιδεία
Ο κ. Δρούλιας μας υπενθυμίζει δυναμικά: «Με τον κίνδυνο να ακουστώ κοινότυπος, είμαι βέβαιος ότι η παιδεία και η νεολαία μας αποτελούν το μέλλον αυτής της χώρας. Οποιαδήποτε επένδυση για τη βελτίωση της εκπαίδευσης αποτελεί εχέγγυο για ένα καλύτερο αύριο, βάζει ένα λιθαράκι για την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάκαμψη της Ελλάδας».
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΚ ΑΕ υποστηρίζει με σθένος ότι η λειτουργικότητα των σχολικών κτιρίων και η ευελιξία της εκπαίδευσης οδηγούν στην τόσο απαραίτητη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε μαθητή. Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στον 21ο αιώνα, όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και οδηγούν σε ριζικές αλλαγές και στον τρόπο παροχής της εκπαίδευσης. Το μουσικό χαλί στην ιστοσελίδα της ΟΣΚ ΑΕ, το οποίο επέλεξε ο Ηρακλής Δρούλιας, είναι μία ορχηστρική εκδοχή από το The Wall, όπου οι Pink Floyd τραγουδάνε “We dont need no education, we dont need no thought control”. Και το σύνθημά του είναι μία παράφραση του παραπάνω τραγουδιού, όπου «Δεν χρειαζόμαστε αυτή την παιδεία», αλλά μία παιδεία με ανοικτούς ορίζοντες χωρίς τείχη, στεγανά και στερεότυπα!
«Ονειρεύομαι τη στιγμή που σε όλα τα θρανία, σε όλα τα σχολεία στην Ελλάδα, θα υπάρχουν υπολογιστές συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο για τη διεξαγωγή του μαθήματος. Και εύχομαι ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αυτά τα νέα θρανία για το σχολείο του μέλλοντος, με θέση για την επαναφόρτιση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών του δασκάλου και των μαθητών!». Το πιλοτικό πρόγραμμα λειτουργικών και αισθητικών αναβαθμίσεων που υλοποιεί η ΟΣΚ ΑΕ αυτή την περίοδο σε δημοτικά σχολεία αποσκοπεί στη δημιουργία μικροκλίμακας φιλικής προς το παιδί μέσα στο κτίριο, καθώς και στη βελτίωση τόσο του εκπαιδευτικού αποτελέσματος όσο και της κοινωνικής συμπεριφοράς των μαθητών.

Ήρεμος και δυναμικός, οραματιστής και ρεαλιστής, σκληρά εργαζόμενος τεχνοκράτης και  ταυτόχρονα κοινωνικά ευαίσθητος πολίτης, ένας νέος με δημιουργικά οράματα και επαναστατικές ιδέες, είναι σίγουρο ότι ο Ηρακλής Δρούλιας είναι ένας γείτονάς μας ο οποίος θα μας απασχολήσει ξανά στο μέλλον. Πηγή:westnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: