Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2009

Νέες Τεχνολογίες και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα πρέπει να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να αναλάβει μια μελλοντική κυβέρνηση. Κατά την προσωπική μου άποψη δύο είναι τα στοιχεία που αμαυρώνουν την εικόνα και λειτουργία του δημόσιου τομέα: Η διαφθορά και η αδυναμία εξοικονόμησης οικονομικών πόρων με περιστολή της άσκοπης σπατάλης.

Ζούμε σε μια χώρα όπου ο στόχος για πάταξη της διαφθοράς ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα, αποτελεί το μεγαλύτερο ζητούμενο διαχρονικά. Σε ότι αφορά τη διαφθορά στο δημόσιο Τομέα, η θέση της Ελλάδας σύμφωνα με την έκθεση της διεθνούς διαφάνειας το 2008 είναι τελευταία σε σχέση με την Ε.Ε. των 15 και κάτω από τη βάση του 5 με 4.7. Ανάλογα συμπεράσματα τεκμηριώνονται και από την έκθεση του World Economic Forum.

Την ίδια στιγμή, θεωρώ ότι είναι περιττό να αναλύσω περαιτέρω το πόσο κοστίζει στο μέσο φορολογούμενο πολίτη η λειτουργία ενός γραφειοκρατικού και σπάταλου δημόσιου τομέα.

Λύση για τα παραπάνω προβλήματα θα μπορούσε να αποτελέσει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η δυνατότητα εκμετάλλευσης των νέων τεχνολογιών στις συναλλαγές με το δημόσιο προς όφελος του πολίτη, με τελικό στόχο τη διαφάνεια και την εμπέδωση της ίδιας της δημοκρατίας.
Για να υποστηρίξουμε την έννοια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα πρέπει να διερευνήσουμε τις θεμελιώδεις πρακτικές για τη δημιουργία και καθιέρωση υπηρεσιών e-government στην Ελλάδα.

Σημείο αναφοράς αποτελούν:
Οι διεθνείς πρακτικές και το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 2010,
Οι υπάρχουσες συνθήκες και υποδομή και η αποδοχή εκ μέρους της Κοινωνίας των Πολιτών στο σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται.

Όλα τα παραπάνω κρίνουν παράλληλα και την ποιότητα της δημοκρατίας μας σήμερα..

Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μετασχηματίζει τη σχέση με τους πολίτες, τον ιδιωτικό τομέα και τις δημόσιες υπηρεσίες προωθώντας τη συμμετοχή των πολιτών, τη βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών, την ενίσχυση της ατομικής ευθύνης στο Δημόσιο, την αύξηση της διαφάνειας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν καταπολεμά εξορισμού τη διαφθορά. Η διαφθορά είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό, δεν εξαλείφεται ολοσχερώς και δε μηδενίζεται. Σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, όπου υπάρχει δυνατότητα άμεσης συναλλαγής, χωρίς τυπική διαδικασία, χωρίς καταγραφή και χωρίς έλεγχο δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης της διαφθοράς. Επίσης η διαφθορά διογκώνεται ακόμη και όταν διαπιστώνεται, αλλά επικρατούν συνθήκες ατιμωρησίας. Επομένως, όποιο ηλεκτρονικό σύστημα και να χρησιμοποιηθεί μπορεί εύκολα να αχρηστευθεί στην πράξη αν η Πολιτεία δεν δίνει το παράδειγμα, δηλαδή αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την πάταξη της διαφθοράς και δεν εμπεδωθεί κάτι τέτοιο σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.
Παράλληλα, η συμβολή του ΤΕΕ στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στην χρησιμοποίηση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού είναι αρκετά σημαντική και πρέπει να αναγνωριστεί.
Από την πλευρά των μηχανικών, αποτελεί χρέος μας να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας βάσης για ουσιαστική βελτίωση της διοίκησης, μια αλλαγή που θα ωφελήσει τη χώρα, μια μεταρρύθμιση με αξία για τον πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: