Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2009

Μελέτες και κατασκευές προσεισμικών ενισχύσεων – προκλήσεις, πολιτικές επιλογές και ο ρόλος των Ελλήνων Μηχανικών

Στην Ελλάδα υπάρχει έντονη και συνεχής σεισμική δραστηριότητα επομένως οι προσεισμικές ενισχύσεις και η αντισεισμική πολιτική γενικότερα αποτελούν πράγματι ζήτημα πρώτου μεγέθους για τη χώρα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τεράστια, μακροχρόνια, συστηματική προσπάθεια, συνεργασία, και κινητοποίηση όλων. Είναι γνωστό ότι καμία χώρα έως τώρα δεν έχει αντιμετωπίσει, ούτε μπορεί να το αντιμετωπίσει πλήρως.
Αποτελεί χρέος της πολιτείας αλλά και όλων μας, να προωθήσουμε και να υποστηρίξουμε με συνέπεια μια ολοκληρωμένη αντισεισμική πολιτική, μέσα από την επίτευξη συγκεκριμένων και ρεαλιστικών στόχων, που προσαρμόζονται και εναρμονίζονται συνεχώς προς το αντίστοιχο επίπεδο επιστημονικής γνώσης. Κρίσιμη προϋπόθεση, για να υπάρχει συνεχής βελτίωση, είναι η πρόοδος της επιστημονικής γνώσης και η επίτευξη διεπιστημονικής συνεργασίας.
Ειδικότερα στον τομέα των μελετών και κατασκευών προσεισμικών ενισχύσεων οφείλουμε να καταλήξουμε σε κάποιες διαπιστώσεις και να προτείνουμε νέες κατευθύνσεις.
Ενώ η μελέτη και κατασκευή των νέων κτιρίων καθώς και τα υλικά των νέων κατασκευών καλύπτονται από πλήθος κανονισμών και προδιαγραφών, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις υπάρχουσες κατασκευές. Το σημερινό επίπεδο γνώσεων σε θέματα προσεισμικών και μετασεισμικών παρεμβάσεων, αλλά και το πλήθος και το πολύπλοκο των προβλημάτων πού σχετίζονται με τα θέματα των επεμβάσεων καθιστούν δυσχερή την ρύθμισή τους δια μέσου ενός ενιαίου κανονιστικού κειμένου. Παρόλα αυτά, βρίσκονται σε εξέλιξη 2 σημαντικές δράσεις:
Οι σύγχρονες οδηγίες και συστάσεις για την επισκευή και ενίσχυση κτιρίων σε προσεισμικό και μετασεισμικό στάδιο, που εκπονήθηκαν και εκδόθηκαν από τον ΟΑΣΠ το 2001.
Ο Ελληνικός Κανονισμός Επισκευών και Ενισχύσεων που εκπονείται από Επιτροπή Ειδικών Επιστημόνων και από τις αρχές του 2001. Πρόκειται για τον πρώτο Κανονισμό στη χώρα μας και στην Ευρώπη, ο οποίος θα αφορά τόσο την ενίσχυση των κτιρίων προσεισμικά, όσο και την επισκευή τους.
Επίσης, αυτή την περίοδο το ΤΕΕ ετοιμάζεται να παρέμβει με τις δικές του προτάσεις στο κρίσιμο ζήτημα της παραγωγής ιδιωτικών έργων και στη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για αυτή την κατηγορία της οικοδομικής δραστηριότητας. Είναι σημαντικό να αναφέρω, ότι στην πρόταση που επεξεργάζεται το ΤΕΕ για τα μητρώα κατασκευαστών ιδιωτικών έργων, προτείνεται να δημιουργηθεί και να θεσπισθεί ξεχωριστή κατηγορία έργων για τον τομέα των ανακατασκευών – ενισχύσεων φέροντος οργανισμού γιατί στο συγκεκριμένο τομέα απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις και εμπειρία και είναι απαραίτητο ν’ αντιμετωπιστεί με ξεχωριστή βαρύτητα.
Παράλληλα, το ΤΕΕ θα πρέπει να εντείνει και να ενισχύσει τη μεγάλη και πολύ σημαντική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για το θέμα από το 1997, σε συνεργασία με την επιτελική επιτροπή του ΕΠΑΝΤΥΚ (Εθνικό Πρόγραμμα Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κατασκευών), δεδομένου ότι το αντικείμενο της προσεισμικής ενίσχυσης κτιρίων είναι καινοτομικό και μεγάλης επιστημονικής και κοινωνικής σημασίας.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ανάγκη να υποστηριχθούν οι Μηχανικοί που προσφέρουν τις μελετητικές τους υπηρεσίες και εκτελούν κατασκευές και μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, χωρίς την ύπαρξη σχετικού Κανονιστικού, Νομικού και Οικονομικού Πλαισίου.
Οι διάφορες μελέτες ενίσχυσης κτιρίων που έχουν εκπονηθεί αποτελούν την πυξίδα με στόχο την επιστημονική και επαγγελματική αλληλοενημέρωση των συναδέλφων μηχανικών πάνω στο θέμα των προσεισμικών ενισχύσεων και την ανταλλαγή εμπειριών και προβληματισμών στο συγκεκριμένο θέμα.
Από τη δική μας πλευρά, και συναισθανόμενοι το χρέος μας, προσδοκούμε να ενεργοποιήσουμε το ενδιαφέρον της δημόσιας διοίκησης και να διαδώσουμε την ιδέα των μελετών και κατασκευών προσεισμικών ενισχύσεων στην ελληνική κοινή γνώμη με στόχο οι Έλληνες Μηχανικοί να εγγυώνται την ασφάλεια των κατασκευών και την ανάπτυξη της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: