Τετάρτη, Μαρτίου 25, 2009

Φορέας Πιστοποίησης Επάρκειας Τεχνικών Επαγγελμάτων

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας οφείλει να διαμορφώσει κανόνες και ρόλους που διαρκώς θα βελτιώνουν την παραγόμενη ποιότητα των κατασκευών στη χώρα μας και θα κάνουν πράξη την εφαρμογή σειρά οδηγιών και υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η πρότασή για τη σύσταση από το ΤΕΕ Φορέα Πιστοποίησης Τεχνικών Επαγγελμάτων κατά τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου ISO/IEC 17024:2003

Στη διαχείριση του δημόσιου τεχνικού έργου έχουν γίνει σημαντικά βήματα την τελευταία δεκαετία και έχουν θεσπισθεί κανόνες που έχουν ως αναφορά διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα. Ωστόσο το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει και για το ιδιωτικό τεχνικό έργο.

Η επιτυχία του εγχειρήματος προϋποθέτει ένα αναγνωρισμένο νομικό πρόσωπο του οποίου οι δραστηριότητες και συμφέροντα δεν πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με την αμεροληψία της πιστοποίησης.

Ως τεχνικά επαγγέλματα προσδιορίζονται όλα τα τεχνικά επαγγέλματα που απαιτούνται για την παραγωγή τεχνικού και βιομηχανικού έργου (υδραυλικοί, θερμουδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, ηλεκτροσυγκολλητές, σιδεράδες, μπετατζήδες, καλουπατζήδες, σοβατζήδες, τουβλάδες, ελαιοχρωματιστές, μονωτές κλπ.).

Η ανάληψη της παραπάνω πρωτοβουλίας από την πλευρά του ΤΕΕ, αναδεικνύει τον ηγετικό του ρόλο στην κοινωνία και στον τεχνικό κλάδο, συμβάλει στην αναβάθμιση των τεχνικών επαγγελμάτων και δίνει αξιοπιστία στην διαδικασία πιστοποίησης των φυσικών προσώπων που τα εκτελούν.

Από την άλλη πλευρά οι συνάδελφοι μηχανικοί που βρίσκονται τους κλάδους της παραγωγής τεχνικού και βιομηχανικού έργου μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα πιστοποιητικά επάρκειας τεχνικού επαγγέλματος έχουν αξιοπιστία και αντιπροσωπεύουν την ουσία που επιζητά η ποιότητα των κατασκευών.

Οι παραπάνω διεργασίες είναι βέβαιο ότι εγκαθιστούν δεσμούς αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ μηχανικού και τεχνίτη προς όφελος της ποιότητας, του κόστους και του χρόνου ολοκλήρωσης μιας κατασκευής.

Οι βασικές διεργασίες που απαιτούνται για τη πιστοποίηση ενός τεχνικού (και όχι μόνον) επαγγέλματος είναι:
Η ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος (εκτελείται από τους επαγγελματικούς φορείς που εκπροσωπούν το κάθε τεχνικό επάγγελμα).
Ο σχεδιασμός κατάλληλης επαγγελματικής κατάρτισης, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΙΣ, που θα ενισχύει την ακαδημαϊκή και τεχνική επάρκεια του υποψηφίου τεχνίτη προς πιστοποίηση (εκτελείται από φορείς επιμόρφωσης ΚΕΚ στη βάση των απαιτήσεων του επαγγελματικού περιγράμματος).
Ο σχεδιασμός του τρόπου με τον οποίο θα γίνεται η αξιολόγηση της επάρκειας του επαγγέλματος του υποψηφίου και η πιστοποίηση αυτού (εκτελείται από τον Φορέα Πιστοποίησης που προτείνει το ΤΕΕ).
Η τήρηση του Μητρώου Πιστοποιημένων Προσώπων (θα τηρείται από τον Φορέα Πιστοποίησης που προτείνει το ΤΕΕ).


Δεν υπάρχουν σχόλια: